Cartoful – Informatii si curiozitati interesante despre cartofi

Cartoful, cu denumirea stiintifica Solanum tuberosum, este considerat a patra cea mai importantă leguma dupa porumb, grau și orez si este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita.

Peste un miliard de oameni din toata lumea mananca cartofi, iar productia globala totala a culturilor depaseste 300 de milioane de tone, asadar, am considerat ca merita sa descoperim mai multe detalii interesante despre acesta.

Mai jos v-am pregatit o lista cu informatii interesante despre cartofi si lucruri pe care poate nu le stiati despre aceasta leguma.

Curiozitati rapide despre cartofi

  • In 1995, plantele de cartofi au fost duse in spatiu cu naveta spatiala Columbia. Atunci a fost prima data cand o mancare a fost cultivata vreodata in spatiu.
  • Cartofii sunt de mai multe tipuri fie ca sunt de dimensiuni mici sau alungiti: dulci, rosii, albi, inchisi la culoare, movi.
  • Cartofii sunt 80% apa. Vezi mai multe informatii despre apa.
  • Cel mai mare cartof din lume a cantarit cca 8,2 kilograme, conform Guinness Book of World Records. Acesta ajunge pentru 73 de portii de cartofi prajiti la McDonalds.
  • Cartofii sunt printre cele mai ecologice legume. Sunt usor de cultivat si nu necesita cantitati masive de ingrasaminte si aditivi chimici pentru a se dezvolta, spre deosebire de multe alte legume.

  • Cartofii sunt pregatiti si serviti in mai multe moduri diferite, inclusiv cartofi fierti, piure de cartofi, cartofi la cuptor, cartofi prajiti, tocanita, etc.
  • In ciuda problemelor de sanatate, chipsurile de cartofi sunt unul dintre cele mai comune alimente din lume, cu miliarde de pachete consumate in fiecare an.

  • Cuvantul “cartof” in limba romana provine din limba germana.
  • China este cel mai mare producator de cartofi din lume.
  • Exista aproximativ 5.000 de soiuri de cartof, inclusiv soiuri comerciale comune, fiecare avand atribute agricole sau culinare specifice. Ele apartin a opt sau noua specii.
  • Cartofii sunt o sursa foarte buna de vitamina B6 si o sursa buna de potasiu, cupru, vitamina C, mangan, fosfor, niacina, fibre dietetice si acid pantotenic.
  • Cartofii sunt, de asemenea, utilizati pentru a prepara bauturi alcoolice, cum ar fi vodka.

  • Principalii producatori de cartofi sunt: ​​China, Rusia, India, Ucraina, Statele Unite, Germania, Polonia.
  • Se presupune ca „cartofii prajiti frantuzesti” (French fry) au fost serviti in SUA pentru prima data de Thomas Jefferson la o cina prezidentiala. Vezi si citate celebre de Thomas Jefferson.
  • Daca un cartof este expus la lumina in timp ce creste, acesta va deveni verde si va deveni otravitor
  • Plantele de cartofi sunt polenizate de obicei de insecte, cum ar fi albinele si bondarii.
Ai aflat ceva nou despre Cartofi?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social