Koala

Koala

(Phascolarctos cinereus)
Koala
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 15 si 20 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Padurile din Australia
  • Dieta: Erbivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Phascolarctos cinereus
  • Ce mananca (mancarea principala): Frunze de eucalipt
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Pasarile de prada, dingo, oamenii
  • Caracteristici distinctive: Cap mare, urechi rotunzi
  • Culoare: Gri, alb, negru
  • Viteza maxima:9-10 Km / ora

Origine

Mamifer marsupial erbivor, koala isi duce traiul pe teritoriul Australiei, mai exact in zonele de coasta din estul si sudul continentului, in padurile de eucalipt.

Hrana

Cea mai mare parte din hrana lor consta in frunze de eucalipt, ei fiind capabili sa digere toxinele din aceste frunze, datorita productiei de citocrom p450, care elimina aceste otravuri din ficat.

Acestia mananca in jur de 400 grame de frunze, de 4-6 ori pe zi si din cauza faptului ca au rezerve mici de grasimi, trebuie sa se hraneasca des.

Aspect/Caracteristici

Cu o lungime a corpului de aproximativ 60-85 cm, koala este un animal indesat, cu blana gri sau maronie pe spate si alba pe burtica, urechile ca de ursulet insa cu blana mai lunga pe acestea, ochii mici si nasul destul de proeminent si mare.

Deoarece sudul Australiei este mai rece decat nordul continentului, koala din sud au blana mult mai groasa si mai densa decat cei din nord.

Comportament

Fiind in mare parte animale nocturne, acestea dorm chiar si 16 ore pe zi. Nu sunt animale sociabile, ei prefera singuratatea de cele mai multe ori.

Mare parte parte din timp si-l petrec in copaci pe care ii marcheaza prin frecarea glandei de pe piept de trunchiul copacului, sau urinand pe acesta.

Reproducere

Imperecherile au loc din luna octombrie si pana in luna mai. Femelele gestante sau cele ce alapteaza sunt foarte agresive si ataca individul ce indrazneste sa se apropie.

Gestatia dureaza intre 33 si 35 de zile in urma careia se naste un pui, rareori gemeni. Ca la celelalte marsupiale, puiul se naste inca in etapa embrionara, cand cantareste doar 0,5 grame si se taraste in marsupiul mamei unde isi continua dezvoltarea.

La 26 de saptamani, cand blana puiul e completa, acesta incepe sa isi scoata capul din marsupiu. Acesta iese complet din marsupiu la aproape 7 luni, cand atinge greutatea de 400-500 grame.

Specii/Subspecii

Koala din Queensland

Koala din New South Wales

Koala victoriana

Reclama
Stiati ca?
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre Koala!
Reclama
Promotii