Cerbul Informatii interesante si curiozitati
Cerbul, mini informatii
- Durata de viata: intre 10-20 ani
- Unde traieste (mediu de viata): in turma in paduri dense
- Nume stiintific: Cervus elaphus
- Ce mananca (mancarea principala): Ghinde, fructe, iarba
- Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Lupul, ursul, puma
- Dieta / Categorie: Erbivor / Mamifer
- Pe ce continente se gaseste: Asia Africa America de Nord America de Sud Europa
Origine
Cerbul face parte din categoria rumegatoarelor si familia Cervidae, familie ce insumeaza 49 de specii printre care se numara si caprioara, cerbul si elanul.
Hrana
Pe parcursul anotimpului rece procurarea hranei reprezinta un impediment pentru cerbi, aceasta fiind reprezentata, in mare parte, de tulpina subtire a plantelor erbacee, scoarta uscata a copacilor cat si alte plante ce se regasesc pe teritoriul diferitelor culturi agricole.
Ghinda si jirul, atunci cand pot fi gasite, reprezinta alimentele principale. Cerbii nu se dau in laturi nici de la hrana oferita de oameni, si anume fanul si alte cereale.
Aspect / Caracteristici
Cerbii masculi pot fi recunoscuti usor dupa coarnele ramificate, coarne ce se dezvolta numai la masculi, nu si la femele.
Acestia au o culoare caracteristica, mai exact brun roscata. O alta caracteristica a cerbilor masculi este marimea, acestia fiind mai masivi decat femelele. Acestia cantaresc, de obicei, intre 180 si 300kg, in timp ce femelele ating pana in 150kg la maturitate, minimul fiind de 80.
Primul rand de coarne incepe stadiul de dezvoltare in jurul varstei de 1 an, de obicei in luna mai, procesul luand sfarsit toamna, in luna septembrie. Coarnele au o lungime de pana in 30cm.
Comportament
Cerbii masculi incep vanatoarea, in cele mai multe cazuri, la inceputul lunii septembrie si incheie sezonul la jumatatea lunii decembrie. In cazul femelelor vanatoarea incepe tot atunci, diferenta fiind incheierea prelungita cu 30 de zile.
Reproducere
Perioada in care cerbii se reproduc are inceputurile primavara, incheinduse abia in toamna .
Procesul este grupat, acestia avand in frunte un cerb tanar. La femele lucrurile sunt organizate asemanator, de data aceasta insa grupul este condus de femela cea mai inaintata in varsta.
Specii / Subspecii
Specia cerbului cuprinde 2 mari subfamilii, sianume Cervinae si Muntiacinae. Amandoua cuprind la randul lor alte genuri si subgenuri, fiecare cuprinzand, in total, alte cateva zeci de specii de cerbi.
La subfamilia Cervinae intalnim genul si subgenul Cervus care cuprinde Cervus Affinis, Canadensis si Elaphus. In cadrul familiei Muntiacinae se regaseste, printre altele, genul Elaphodus de care apartine Elaphodus Cephalophus si genul Muntiacus care este reprezentat de alte 9 specii de cerbi.