Cartita Informatii interesante si curiozitati
Cartita, mini informatii
- Durata de viata: intre 3 si 6 ani
- Unde traieste (mediu de viata): Pasuni, paduri si terenuri agricole
- Dieta: Omnivor
- Clasa: Mamifere
- Nume stiintific: Talpidae
- Ce mananca (mancarea principala): Rame, insecte, soareci
- Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Pisicile, vulpile, bufnitele
Origine
Cartita face parte din familia Talpidelor (Talpidae) si este un mamifer insectivor ce traieste in subteran. Aceste mamifere sunt regasite intr-un numar destul de mare in intreaga Europa cat si in tarile vecine, precum Republica Moldova. Continutul bogat in humus al pamantului le atrage.
Hrana
Se poate spune despre cartite ca nu sunt animale pretentioase in ceea ce priveste hrana, ele fiind in totalitate carnivore, hranindu-se cu mai toate insectele si vietatile intalnite in subteran. Hrana principala a cartitelor este insa constituita, in proportie de 90%, de rame.
Aceste mamifere au un apetit extrem de ridicat, murind in aproximativ 812 ore daca sunt lasate fara hrana.
Aspect / Caracteristici
Carititele sunt animale mici, atingand pana in 15 cm lungime corporala si o greutate de maxim 100 de grame, in ciuda faptului ca se hranesc neincetat.
Membrele sunt scurte, dar dotate cu gheare puternice destinate sapatului, corpul acestora are o forma cilindrica iar blana este bruna, fiind catifelata la atingere.
Cartitele au simturile foarte ascutite, botul lung iar ochii de dimensiuni mici. Forma capului este una conica.
Comportament
Datorita nevoii necontenite de a se hrani, cartitele obisnuiesc sa-si creeze anumite rezerve de mancare in anumite zone ale galeriilor subterane in care vietuiesc.
Aceste rezerve de hrana sunt constituite, de obicei, din rame inca in viata.
Reproducere
Cartitele se imperecheaza doar o singura data pe parcursul unui an, mai exact in lunile aprilie-mai, gestatia durand cu aproximatie 4 saptamani, termen in urma caruia cartita da nastere a 37 pui fara blana.
Specii / Subspecii
Aceste mamifere fac parte din regnul Animalia, incregnatura Chordata. Clasa in care se regasesc este Mammalia, ordinul Soricomorpha, specia T. europaea, familia Talpidae, genul Talpa.