Hamsterul

Hamsterul Informatii interesante si curiozitati

Hamsterul

Hamsterul, mini informatii

Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
  • Durata de viata: intre 2 si 3 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Deserturi uscate
  • Nume stiintific: Mesocricetus Auratus
  • Ce mananca (mancarea principala): Seminte, nuci, fructe de padure
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Bufnite, vulturi, serpi
  • Culoare: Negru, alb, maro

Origine

Subfamilie de rozatoare ce fac parte din familia Cricetidae, hamsterii reprezinta o grupa de animale ce cuprind aproximativ 25 de specii si au devenit cele mai populare animale de casa.

Desi hamsterul sirian numit si hamsterul auriu a fost primul descris in mod stiintific de catre George Robert Waterhouse in 1839, cercetatorii au reusit sa domesticeasca aceste animale abia 100 de ani mai tarziu, in 1939.

Hrana

Hamsterii sunt animale omnivore, desi cei de companie sunt hraniti cu legume, fructe, seminte si nuci. Cei din salbaticie din Orientul Mijlociu sunt cunoscuti pentru vanatul in grupuri pentru insecte.

Aspect/Caracteristici

Animale desi mici, hamsterii au un corp robust cu membre scurte, cu coada mai scurta decat corpul si urechiuse mici acoperite cu par mai fin decat cel de pe corp. Au blanita densa si moale care poate fi mai lunga sau mai scurta in functie de specie si tot in functie de specie poate fi de culoare alba, gri, maronie, roscata, negricioasa sau mixta.

Cei mai mici sunt cei din specia Phodopus cu lungimea corpului ce variaza intre 5 si 10 cm, iar cei mai mari sunt hamsterii europeni, ce ating 34 cm cu lungimea corpului.

Comportament

Multi hamsteri sunt strict solitari, iar daca sunt adapostiti mai multi in acelasi loc, pot dezvolta stres acut si cronic si intra in lupte care de multe ori le sunt fatale.

Hamsterii pitici totusi, pot tolera si alti indivizi. Hamsterul rusesc formeaza legaturi stranse monogame cu partenerii lor, iar daca sunt separati pot dezvolta depresii serioase.

O caracteristica aparte a hamsterilor este stocarea de hrana. Acestia aduna in saculetii din falci atat de multa mancare incat capul arata de dimensiune dubla si chiar tripla.

Reproducere

Hamsterul devine fertil la diverse varste, in functie de specie. De exemplu, hamsterul sirian si cel rusesc incepe sa se reproduca la doar 4-5 saptamani de viata, pe cand hamsterul chinezesc atinge maturitatea sexuala la aproximativ 2-3 luni, iar hamsterul Roborovskis la 3-4 luni.

De asemenea, in functie de specie, gestatia dureaza de la 16 la 30 zile, iar hamsterul sirian poate face chiar si 24 de pui, acesta fiind maximul de pui care poate fi tinut in uter.

Specii/Subspecii

Hamsterul auriu
Hamsterul Roborovski
Hamsterul chinez
Hamsterul european
Hamsterul rusesc
Hamsterul pitic cenusiu
Hamsterul pitici cu coada lunga
Hamsterul romanesc
Hamsterul Ciscaucasian
Hamsterul Tibetan
Hamsterul turcesc
Hamsterul pitic de iarna
Hamsterul Sokolov
Hamsterul pitic alb rusesc
Hamsterul coreean cu coada lunga

Stiati ca?
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre Hamsteri!
Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Hamsteri?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Sau vezi alte animale cu litera H.
YouTube Goki.ro
30 de curiozitati despre animale 30 de curiozitati despre animale
Curiozitati despre Elefanti Curiozitati despre Elefanti
Curiozitati despre Lei Curiozitati despre Lei