Soarecele Informatii interesante si curiozitati
Soarecele, mini informatii
Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
- Durata de viata: 2-5 ani
- Unde traieste: Campii deschise, paduri
- Nume stiintific: Apodemus Sylvaticus
- Mancarea principala: Fructe, seminte, iarba
- Pradatori: Pasari, pisici, vulpi, reptile
- Dieta / Categorie: Omnivor / Mamifer
- Pe ce continente se gaseste: Asia Africa America de Nord America de Sud Australia Europa
Origine
Acest mamifer de talie mica din care fac parte aproximativ 37 de specii se regaseste in aproape toata lumea, cel mai cunoscut fiind soarecele de casa.Hrana
In natura, soarecii sunt in general animale erbivore, insa pe langa gospodarii, acestia devin omnivori.Aspect / Caracteristici
Sunt animale de talie mica, cu dimensiuni ce variaza de la 4 la 12 cm, au codita lunga si mustati lungi.Comportament
Sunt in general animale nocturne, au vazul mai slab dezvoltat insa auzul si mirosul sunt foarte bine dezvoltate.Reproducere
Este un animal prolific (care se inmulteste foarte repede), atingand maturitatea sexuala la 50 de zile si intrand in calduri la 4-5 zile.
Sarcina dureaza in jur de 3 saptamani, femela dand nastere la 10-12 pui.
Specii / Subspecii
Mus pahari, soarecele de casa, soarecele de camp, soarece algerian, soarece cipriot, mus booduga, soarecele pigmeu, etc.Stiati ca? despre Soareci
Curiozitati educationale, haioase sau chiar bizare despre Soareci pe care poate nu le stiati.
- Prin aplatizarea corpului, soarecii sunt capabili sa se strecoare prin goluri de pana la 6 mm. Aceasta este aproximativ dimensiunea unui creion!
- in lunile de toamna si de iarna, soarecilor le place sa se ghemuiasca in casele oamenilor si acareturile gospodariei pentru a scapa de frig si pentru a gasi undeva cald, cu multa mancare, pentru a se proteja de vremea rece care urmeaza.
- Soarecii, la fel ca si alte rozatoare, au un set de dinti incisivi care nu inceteaza sa creasca. Dintii lor cresc cu o viteza de 0,3 mm pe zi!
- Auzul unui soarece este superb in comparatie cu al noastru. Cercetarile arata ca soarecii pot auzi ultrasunete de pana la 90 kHz!
- S-au vazut soareci care pot sari pana la o inaltime de aproximativ 25,4 cm. Avand in vedere ca dimensiunea lor medie este cuprinsa intre 3 si 10 cm, acest lucru este impresionant!
- Exista mai mult de 37 de specii de soareci cunoscuti.
- Soarecii au o serie de pradatori, inclusiv pisici, caini salbatici, vulpi, pasari de prada si serpi.
- Cozile de soareci pot creste tot atat cat corpul lor.
- Soarecii construiesc vizuini foarte complexe, cu intrari lungi si multe rute de evadare. Sunt rozatoare foarte curate si ordonate, vizuinele lor avand adesea zone separate pentru depozitarea mancarii, dormit si "mers la toaleta".
- In timp ce durata medie de viata a unui soarece este de aproximativ 12 luni in salbaticie, cei domesticiti poate ajunge la 2 pana la 5 ani.
- Soarecii si sobolanii sunt cele mai utilizate animale in laboratoarele pentru experimente stiintifice.
- Soarecii au de fapt expresii faciale. Ei folosesc aceste expresii faciale pentru a comunica cu alti soareci si pentru a-si exprima starea de spirit.
- Soarecele este o delicatesa din estul Zambiei si nordul Malawi, unde sunt consumati ca sursa de proteine.
- in 1928, Micky Mouse al lui Walt Disney a fost primul personaj de soarece folosit in desene animate si animatii pentru copii. Personajele din acest fel de filme au ramas populare de atunci, precum Speedy Gonzales, Jerry de la Tom si Jerry si Stuart Little.
- Soarecii au metabolisme foarte mari, deci trebuie sa manance in jur de 15 pana la 20 de ori pe zi. Datorita acestei nevoi de a manca atat de des, majoritatea soarecilor salbatici isi construiesc vizuinele langa o sursa de hrana.
- Cand soarecii sunt amenintati de ceva, ei se prefac morti pana cand simt ca a trecut pericolul.
- Este un mit ca soarecii iubesc cascavalul. De fapt, soarecilor nu le place deloc cascavalul si chiar se indeparteaza de anumite tipuri de cascaval (au un simt al mirosului foarte sensibil, iar anumite branzeturi emana mirosuri respingatoare pentru multe tipuri de soareci).
Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Soareci?
Recomanda prietenilor tai
Sau vezi alte animale cu litera S.