Strutul

Strutul Informatii interesante si curiozitati

Strutul
Reclama
Informatii utile rapide
Lucruri generale despre Strut, precum habitatul, unde/cat traieste si alte detalii interesante.
  • Durata de viata: 50-75 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Desert si zone de savana
  • Nume stiintific: Struthio Camelus
  • Ce mananca (mancarea principala): Iarba, radacini, flori, seminte
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Hiene, coioti, ghepard
Reclama

Origine

Cea mai mare pasare care traieste pe Pamant, strutul este o pasare alergatoare, fiind incapabila sa zboare.

Ea isi duce veacul pe teritoriul Africii sau Australiei. Acestia au trait si pe teritoriul Asiei, insa studiile arata ca specia a disparut de pe continent in preajma Epocii de gheata.

Hrana

Strutul se hraneste in principal cu seminte, flori, fructe, tufe, insa ocazional mananca si lacuste.

Neavand dinti, acestea inghit pietricele care ii ajuta sa macine hrana.

In ceea ce priveste apa, strutul poate sta si cateva zile fara sa se adape, mentinandu-se hidratati prin plantele cu care se hranesc.

Aspect/Caracteristici

Pasari foarte corpolente, de mari dimensiuni, strutii maturi cantaresc intre 60 si 145 kg, iar datorita gatului lung dar si picioarelor foarte lungi, ating inaltimi ce variaza intre 1.7  si 2.8 metri. Este in top 3 cele mai inalte animale din lume.

Ca si cromatica a penajului, masculul este imbracat in pene negre cu portiuni albe, in timp ce femela are un penaj cenusiu.

Comportament

Active pe timp de zi, aceste pasari isi petrec majoritatea timpului singure sau in pereche, in perioada imperecherii sau in sezonul secetos, totusi, se aduna in grupuri ce numara de la 5 pana la 100 de membri.

Cand simt pradatorii pe urma lor, alearga cu viteza ce poate atinge chiar si 96 km/h, fiind printre cele mai rapide animale terestre din lume.

Cand se simt in pericol, de obicei o iau la fuga, dar sunt si momente in care isi ataca pradatorul, putand cauza si lovituri mortale cu ajutorul picioarelor.

Reproducere

Strutii ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 2-4 ani, sezonul de imperechere incepand din luna Martie si pana in Septembrie.

Femelele isi depun ouale intr-un cuib comun, care este de fapt o simpla groapa adanca ce poate ajunge la 3 metri. Femela dominanta depune prima ouale si le scoate din cuib pe cele ale femelelor mai slabe, lasand doar aproximativ 20 de oua in cuib.

Ouale sunt clocite pe timp de zi de catre femele, iar noaptea de masculi, pe o perioada de pana la 45 de zile. Un ou de strut ajunge sa cantareasca in jur de 1,5 kg.

Aceasta pasare este si cea mai longeviva, in captivitate, un strut comun a trait 62 de ani si 7 luni.

Specii/Subspecii

Strutul somalez (strutul cu gat albastru), Strutul nord-african, Strutul sud-african, Strutul arab (specie disparuta la mijlocul secolului 20), Strutul Masai

Curiozitati interesante despre Struti
Descoperiti curiozitati uimitoare despre Struti pe care poate nu le stiati. Educationale, haioase si cateodata chiar bizare.
Reclama
  • Strutii traiesc in savana africana. Acesta este singurul loc din lume in care pot fi gasiti in salbaticie.
  • In afara de mediul lor natural, strutii sunt adesea crescuti ca animale de ferma, deoarece unora le place carnea lor, ouale sau sa poarte produse la moda facute din pielea lor.
  • Strutii se afla in top 3 cele mai inalte animale din lume, pot creste pana la 2,8 metri inaltime si pot cantari pana la 145 de kilograme.
  • Strutii sunt omnivori. Aceasta inseamna ca mananca atat plante, cat si carne. De obicei, mananca seminte si cereale, dar mananca si insecte si animale mici, cand le pot gasi.
  • Spre deosebire de toate celelalte pasari, strutul secreta urina separat de fecale.
  • Aripile strutilor ating o deschidere de aproximativ 2 metri si sunt utilizate in expunerea de imperechere, pentru a umbri puii, pentru a acoperi pielea goala a partii superioare a picioarelor si lateralelor cu scopul de a pastra caldura si ca si "carme" in a-i ajuta sa schimbe directia in timpul alergarii.
  • Strutii sunt cei mai rapizi alergatori dintre oricare alte pasari sau animale cu doua picioare; pot sprinta pana la peste 96 km/ora, acoperind pana la 5 m intr-un singur pas. Descopera top cele mai rapide animale.
  • Picioarele puternice si lungi ale strutului pot acoperi 3 pana la 5 metri intr-un singur pas. Aceste picioare pot fi folosite si pentru autoaparare. Un strut va putea da o lovitura cu o forta suficient de puternica pentru a ucide un leu.
  • La cateva zile dupa ce puii eclozeaza, parasesc cuibul pentru a merge cu parintii. Adultii ii adapostesc sub aripi pentru a-i proteja de soare si ploaie.
  • Strutii, spre deosebire de alte pasari, nu pot zbura. Aripile lor sunt pur si simplu prea mici.
  • Strutii prefera sa traiasca in turme mici, desi uneori aceste turme pot ajunge destul de mari. In timp ce majoritatea turmelor sunt doar de aproximativ zece pasari, acestea pot ajunge la 100 de exemplare, in anumite conditii prielnice.
  • Luptele teritoriale intre masculi pentru un harem de doua pana la sapte femele dureaza de obicei doar cateva minute; aceste lupte pot provoca cu usurinta moartea prin lovirea (trantirea) violenta a capului adversarului.
  • Strutii pot trai mult timp. Chiar si in salbaticie, durata de viata normala pentru un strut este de 50 pana la 75 de ani.
  • Ouale strutilor sunt cele mai mari dinte cele ale oricarei pasari, cu 15 cm lungime si o greutate care poate ajunge la cca a doua 20 de oua de gaina.
  • Cand ouale eclozeaza dupa 35 - 45 de zile de incubatie, masculul ii apara, de obicei, pe noii pui si ii invata sa se hraneasca.
  • Spre deosebire de credinta populara, strutii nu isi ingroapa capul in nisip: mitul provine probabil din comportamentul defensiv al pasarii de a se plasa jos cand simt un pericol si de a-si intinde gaturile lungi pe pamant, in incercarea de a deveni mai putin vizibile. Penajul lor se imbina bine cu solul nisipos si, de la distanta, da impresia ca si-au ingropat capul in nisip.
  • In unele tari africane, oamenii se intrec in alergari pe struti asezati pe spatele lor pe sa, cu fraie si zabale speciale.
  • Strutii pot merge fara sa bea apa cateva zile, folosind apa metabolica si umiditatea din radacinile, semintele si insectele ingerate, dar se bucura de apa lichida si fac frecvent bai acolo unde este posibil.
  • Strutul are cel mai mare ochi dintre oricare animal terestru, masurand aproape 5 cm, ceea ce le permite strutilor sa-si vada pradatorii - precum leii - de la distante mari.
  • Strutii au inspirat culturi si civilizatii vechi de 5.000 de ani din Mesopotamia si Egipt.
  • Strutii obisnuiau sa cutreiere Europa, Arabia si Asia pana acum aproximativ 10.000 de ani. Ultima subspecie de strut non-africana care a disparut a fost strutul arab la mijlocul secolului XX.
  • Strutii si zebrele deseori traiesc impreuna pentru a se proteja reciproc de pradatori. Strutul poate vedea mult mai bine decat zebra, in timp ce zebra poate auzi sau mirosi mai bine pericolul decat strutul.
  • Roma a sarbatorit o victorie eliberand 1000 de struti, 1000 de mistreti si 1000 de caprioare in Colosseum inainte ca oamenilor sa li se dea voie sa ia tot ce puteau ucide.
  • In 2008, a existat o incercare de record mondial in Iran de a face cel mai mare sandwich din lume folosind peste 1.000 kg de carne de strut. Cu toate acestea, sandvisul a fost devorat de multime inainte ca judecatorii sa poata verifica recordul.
Ai aflat ceva nou despre Struti?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Reclama