Soparla

Soparla Informatii interesante si curiozitati

Soparla

Soparla, mini informatii

Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
  • Durata de viata: 1-30 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Deserturi si paduri calde
  • Nume stiintific: Lacertilia
  • Ce mananca (mancarea principala): Insecte, pasari, rozatoare mici
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oameni, serpi, pasari

Origine

Denumire generica pentru aproximativ 6000 de specii, soparla a evoluat neincetat de-a lungul timpului - cea mai veche fosila a fost gasita in India si are aproximativ 220 de milioane de ani vechime.

Hrana

Majoritatea soparlelor sunt pradatori, prada lor constand in animale mai mici nevertebrate, majoritatea fiind insecte (gandaci, lacuste, paienjeni, termite, greieri, molii, etc.).

Totusi, speciile mai mari de soparle se hranesc cu melci, broaste, pesti, pasari sau cu alte soparle mai mici.

Printre miile de specii de soparle se numara si cele erbivore, care mananca frunze, fructe si flori.

Aspect/Caracteristici

Variind in marime in functie de specie, de la cativa centimetri pana la cativa metri, majoritatea soparlelor se disting prin 4 membre terminate cu gheare ascutite, coada lunga si nelipsitii solzi suprapusi, formati din keratina cu rol de protectie.

Comportament

Marea majoritatea a soparlelor sunt active pe timp de zi, pentru a profita de lumina si caldura soarelui, ele avand sange rece, soarele le ajuta sa devina active.

Sunt totusi si exceptii, care prefera activitatea pe timp de noapte, cum ar fi soparlele Gecko.

Reproducere

Mare parte din soparle sunt ovipare, depunand oule in cuiburi amenajate chiar de ele si in functie de specie acestea pot depune de la un singur ou pana la cateva zeci de oua. Putine specii isi protejeaza oule, majoritatea abandonandu-le imediat ce le-au depus.

Un fapt interesant este acela ca temperatura joaca un rol important in formarea sexului la soparle, astfel ca, incubatia la temperatui joase ajuta la formarea de femele, iar temperaturile crescute in timpul incubatiei formeaza masculi.

Specii/Subspecii

Soparla Gecko, Dragonul de Komodo, Cameleonul, Iguana verde, Soparla Mexicana, Soparla de Sinai, Soparla Curcubeu, Soparla Anolis, Soparla Pitica, Dragonul gulerat, Soparla Egipteana, etc.

Stiati ca? despre Soparle

Curiozitati educationale, haioase sau chiar bizare despre Soparle pe care poate nu le stiati.
  • Exista aproximativ peste 6.000 de specii de soparle, inclusiv iguane, cameleoni, gecko, monstri Gila, varani si soparle skink.
  • Soparlele se gasesc pe Pamant de aproximativ 220 de milioane de ani.
  • In general, soparlele au capul mic, gatul scurt si corpul si coada lunga. Spre deosebire de serpi, majoritatea soparlelor au pleoapele mobile.
  • Durata de viața a majoritatii speciilor de soparle variaza de la 1 la 20 de ani, dar poate ajunge pana la 50 de ani pentru unele specii.
  • Atingand 3 metri in lungime si peste 135 de kilograme, dragonii Komodo sunt cele mai mari soparlele de pe Pamant.
  • Cele mai mici soparle de pe Pamant sunt Jaragua sphaero sau Gecko pitica (Sphaerodactylus ariasae) si Sphaero pitica din Insulele Virgine - au 1,6 centimetri lungime.
  • Multe soparle, precum iguanele, pot vedea in culori
  • Soparlele "miros" cu limba lor! La fel ca serpii, o soparla isi scoate limba pentru a prinde particule de miros din aer si apoi isi trage inapoi limba si plaseaza acele particule pe acoperisul gurii sale, unde exista celule senzoriale speciale. Poate folosi aceste „indicii” de miros pentru a gasi mancare, pentru imperechere sau pentru a detecta inamicii.
  • Soparlele nu au urechi exterioare asa cum au mamiferele. In schimb, au deschideri vizibile ale urechilor pentru a capta sunet, iar timpanele lor sunt chiar sub suprafata pielii lor.
  • Toate soparlele cresc continuu de-a lungul vietii, cu toate acestea pielea lor nu creste pentru a se adapta dimensiunilor in schimbare. Din acest motiv ele trebuie sa-si elimine pielea in mod regulat pentru a permite cresterea corespunzatoare. Acest proces este cunoscut sub numele de ecdiza (defrisarea pielii).
  • Diferite specii de soparla mananca diferite tipuri de alimente. Unele sunt pradatoare, care mananca mamifere, pasari si alte reptile. Altele sunt in principal vegetariene, mancand frunze, fructe si flori. Insa majoritatea soparlelor sunt mancatoare de greieri, muste, lacuste si multe altele insecte, folosind limba lunga si lipicioasa sau muscaturi rapide.
  • Soparlelor le place sa-si petreaca timpul plimbandu-se in lumina soarelui.
  • Se considera ca Gecko sunt singurele soparlele care produc vocalize.
  • Uimitoarea soparla Iisus Hristos poate merge si alerga pe apa! Veți gasi o astfel de soparla langa rauri si paraiele padurilor tropicale centrale si sud-americane. Deoarece are capacitatea de a alerga pe suprafața apei, i s-a dat numele de soparla Iisus Hristos.
  • Unele specii de soparla isi pot depozita pana la 60% din grasimea corpului in coada.
Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Soparle?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Sau vezi alte animale cu litera S.
YouTube Goki.ro
30 de curiozitati despre animale 30 de curiozitati despre animale
Curiozitati despre Elefanti Curiozitati despre Elefanti
Curiozitati despre Lei Curiozitati despre Lei