Ursul polar

Ursul polar Informatii interesante si curiozitati

Ursul polar

Ursul polar, mini informatii

Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
  • Nume stiintific: Ursus maritimus
  • Unde traieste: In zonele nordice inghetate ale Oceanului Artic.
  • Durata de viata: 25 - 40 de ani
  • Viteza maxima: 40 km/h
  • Inaltime: 1.6 metri
  • Lungime: 1.8 - 2.5 metri
  • Greutate: 200 - 800 Kg
  • Mancarea principala: Foci, morse, pasari de apa
  • Predatori: Oamenii
Reclama

Nume si Istorie

Au evoluat din ursii bruni. Ursus maritimus, Thalarctos, ursul de mare, ursul de gheata, ursul alb sau stapânul arctic, sunt doar câteva dintre modurile in care oamenii din intreaga lume identifica ursii polari.

Descoperirile recente sugereaza ca ursii polari au evoluat dintr-un stramos comun al ursului brun intre 350.000-6 milioane de ani in urma. Dupa ce au inceput sa se ramifice, stramosii ursului polar au trecut printr-o serie de schimbari evolutive pentru a supravietui in zonele inghetate ale Oceanului Arctic.

Caracteristici

Ursii Polari au pielea neaga.Ursii polari au gâtul lung, capul relativ mic, urechile scurte, rotunjite si o coada scurta.

Culoarea blanii este alba, dar poate fi galbuie sau gri in timpul verii. Insa explicatia stiintifica a culorii acesteia este ca firele de par, incolore, sunt goale in interior ca fibrele optice si conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagra, unde sunt absorbite.

Blana previne aproape toate pierderile de caldura - de fapt, masculii se pot supraincalzi rapid atunci când alearga.

Femele cantaresc intre 150-250 kg, in timp ce masculii ating praguri de 350-700 kg.

Habitat

Depind de calitatea ghetii marine. Ursii polari traiesc de-a lungul coastelor inghetate din jurul Polului Nord. Majoritatea se afla in nordul Canadei, in timp ce restul traiesc in Alaska (Statele Unite), Groenlanda, Rusia si Norvegia (Svalbard).

Traiesc in una din cele mai reci zone de pe glob, unde temperaturile ating si -55 grade Celsius.

Spre deosebire de alte carnivore mari, ursii polari nu au teritorii, deoarece gheata marina este mereu in continua miscare si se schimba sezonier. Raza teritoriala depinde de doi factori principali: calitatea ghetii marine si disponibilitatea pradei lor, foca.

Obiceiuri si comportamente

Dorm de la 7 pana la 8 ore. Ursii polari comunica prin limbajul corpului, vocalizari si marcaje de miros. Cateva exemple mai jos:
- Miscarea capului dintr-o parte in alta, este un semn ca aceastia vor sa se joace.
- Atingerea blanda a nasurilor, este un semn cand un urs cere altui urs ceva, in general mancare.
- Suiera cu capul in jos, semnifica agresiune.
- Urlet puternic sau marait, semnifica furie.

La fel ca oamenii, majoritatea ursilor polari dorm de la 7 pana la 8 ore.
Primavara si vara, ursii polari tind sa doarma mai mult in timpul zilei decat noaptea, deoarece focile (mancarea lor principala) sunt mai active noaptea.
In timpul iernii, dorm in gropi putin adanci pe care le sapa in zapada, punandu-si laturile sau spatele contra vantului. Zapada se aduna deasupra lor si ofera o "patura izolatoare". Uneori raman sub zapada cateva zile pana cand trece furtuna.

Ciclu de viata / Imperechere

Femelele nasc intre 1 si 4 pui.Intre aprilie si sfârsitul lunii iunie, pe masura ce zapada incepe sa se topeasca, ursii polari masculi adulti incep sa caute femele pentru imperechere.
Masculii ating maturitatea sexuala intre 6 si 10 ani, iar femeile intre 4 si 6 ani.

Dupa ce se hraneste pe tot parcursul verii si toamnei, o femela insarcinata incepe sa construiasca un barlog, unde va naste puii. Va sta cu acestia in barlog intre 4 si 8 luni, pana in primavara, cand vremea severa de iarna trece. Pe toata aceasta perioada "mama" urs nu mananca si nu bea, singurul scop este de a hrani puii.

Femelele nasc intre 1 si 4 pui si stau cu acestia intre 2 si 3 ani, cand devin maturi.

Dieta / Ce mananca?

Mancarea principala sunt focile.Mancarea principala a ursilor polari sunt focile, in speciale focile inelate sau cele barboase - acestia depind de continutul ridicat de grasime pe care il ofera acestea.

Ocazional se hranesc cu alte mamifere marine arctice, inclusiv resturi de balene, morse, pasari sau pesti.

Resurse utile

Video-uri cu Ursii polari

Stiati ca? despre Ursii polari

Curiozitati educationale, haioase sau chiar bizare despre Ursii polari pe care poate nu le stiati.
Continua mai jos
  • Ziua Internationala a Ursului Polar este un eveniment anual sarbatorit la fiecare 27 februarie pentru a creste gradul de constientizare cu privire la starea de conservare a ursului polar.
  • Singurul pradator al ursului polar este omul.
  •  Este cel mai mare pradator terestru din lume.
  • Are doua straturi de blana si contrar aparentelor, aceasta nu este alba. De fapt, firele de par sunt transparente si reflecta lumina.
  • In 2019, populatia de ursi polari salbatici se ridica la aproximativ 26.000.
  • Urs PolarBlana prinde uneori o tenta galbuie datorita uleiului de la focile cu care se hraneste.
  • Stratul interior de blana are o culoare mai inchisa ceea ce il ajuta sa acapareze cat mai mult razele solare si automat sa se incalzeasca mai bine.
  • Cand alearga, pe distante scurte pot atinge si 40 km/h.
  • Ursul polar ADNO noua tehnica inovatoare permite oamenilor de stiinta sa extraga ADN-ul unul urs polar, doar din cateva bucati de zapada unde acesta a calcat.
  • Desi isi petrec aproximativ jumatate din timp cautand mancare, au rareori noroc, rata de succes fiind de aproximativ 2%.
  • Ursi polari fac parte din cele 8 specii de ursi din lume. Vezi curiozitati generale despre ursi.
  •  Desi pot dormi zile intregi, ursii polari nu hiberneaza.
  • Au un miros foarte bine dezvoltat, putand simti prada si la 1 metru sub gheata sau la 32 km distanta la suprafata.
  • Ursul polar marinUrsii polari sunt singurele specii de urs considerate mamifere marine, deoarece isi petrec cel mai mult timp pe gheata marina.
  • Pot inota sute de km si la inot ating si viteza de 10 km/h.
  •  Stratul gros de grasime de aproximativ 11 cm ii ajuta in principal la mentinerea temperaturii, protejandu-i de frig.
  • Poate sta nemancat intre 7 si 10 zile, in aceasta perioada incetinindu-si metabolismul, supravietuind din depozitele de grasime de la mesele anterioare.
  • Ursii polari si pinguini nu s-au intalnit niciodata in salbaticie, chiar daca prin desene animate, gradini zoologice sau reclame apar impreuna. Traiesc la capetele opuse ale Pamantului, ursii polari locuiesc exclusiv in zona arctica, iar pinguinii traiesc doar in emisfera sudica.
  •  Blana lor este totodata uleioasa si impermeabila.
  • Desi pare ciudat, acestia se incalzesc uneori prea tare si se rostogolesc in zapada - sau inoata pentru a se racori dar si pentru a-si curata blana.
  • Cand inoata, acestia isi inchid narile. Pot inota la adancimi de pana la 15 metri si, in timp ce de obicei se scufunda doar cateva secunde, isi pot tine respiratia mai mult de doua minute.
  •  Este atat de puternic incat poate omori un animal printr-o singura lovitura.
  • Ursii polari sunt stangaci.
  • Cel mai mare urs polar vanat vreodata cantarea 1002 kg, a fost ucis in anul 1960 si este astazi impaiat in Seattle.
  • Urs polar nas in nasUn urs polar cere altui urs ceva, cum ar fi mancarea, printr-un salut cu nasul.
  • Cum se bazeaza pe gheata de mare pentru a vana, studiile prezic ca incalzirea globala ar putea topi suficienta gheata pentru a duce la disparitia a doua treimi din ursii polari pana in 2050.
  • Se pot supraincalzi atat de mult, incat pot muri din acest motiv.
  • Cand o femela intra in calduri este simtita de masculi chiar si de la 100 km distanta.
Sustine-ne cu un LIKE
Ai aflat ceva nou despre Ursii polari?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Reclama
YouTube Goki.ro
30 de curiozitati despre animale
Curiozitati despre Elefanti
Curiozitati despre Lei