Bursucul

Bursucul Informatii interesante si curiozitati

Bursucul

Bursucul, mini informatii

Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
  • Durata de viata: Intre 4 si 10 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Paduri
  • Nume stiintific: Taxidea Taxus
  • Ce mananca (mancarea principala): Radacini, viermi, fructe
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Vulturi, pisici salbatice, oamenii

Origine

In functie de specie, bursucul este prezent pe numeroase continente, de la America de Nord, la Asia, Africa, Europa. Bursucul este un mamifer omnivor din familia Mustelidae, familie din care fac parte si vidrele, nevastuicile, dihorii si glutonii.

Hrana

Fiind animale carnivore, in dieta bursucilor regasim insecte, bulbi de plante, oua de pasari, soparle, broaste sau chiar pui de iepuri si pasari mici. Nu se dau in laturi nici de la a distruge cuiburi de viespi sau bondari pentru a se hrani cu larvele acestora.

In vizuinele lor atent construite cu incaperi separate pentru excremente si pentru dormit, exista bineinteles si "camara", incaperea separata pentru provizii unde aduna si pana la 50 de kg de hrana, in special porumb, pentru perioada iernii.

Aspect/Caracteristici

Specia fiecaruia ii diferentiaza usor prin colorit si marime, ei fiind in principal animale cu membre scurte si corpul mai lat, capul alungit cu urechi mici, iar lungimea cozii, din nou difera de la specie la specie.

De exemplu, bursucii asiatici au coada foarte scurta, in timp ce alte specii au cozi ce ating si 50 cm lungime. Asadar, bursucii pot avea capul cu dungi late in culorile alb si negru si restul corpului de asemenea negru (bursucul european), partea superioara a capului si pe toata suprafata spatelui cu blana alba ca o mantie (bursucul de miere), de asemenea cu capul in alb si negru, dar corpul de un maro deschis patat (bursucul american).

Comportament

Busucul sau viezurele isi petrece iarna hibernand, ca si ursul, astfel ca in perioada lunilor noiembrie-martie, ei dormiteaza, fiind foarte putin activi.

Este considerat un animal curajos si foarte inteligent, inteligenta ce se remarca si prin modul de construire a vizuinelor, care sunt atent compartimentate, cu galerii foarte lungi de pana la 8 metri si totodata, extrem de curate.

Vulpea profita de mania bursucului pentru curatenie si pentru a-i fura viziuna, urineaza la intrare, astfel ca bursucul nesuportand mirosul puternic al acesteia, isi paraseste casa.

Reproducere

Desi imperecherea are loc pe timpul verii, in mod surprinzator, femela retine ovulul fecundat pentru cateva saptamani, pana la momentul potrivit dezvoltarii acestuia, nascand astfel 2-5 pui in lunile Ianuarie-Martie, dupa 7-8 saptamani de gestatie.

Mama trebuie sa isi pazeasca cu sfintenie puii, deoarece masculii solitari au obiceiul de a ucide si a manca puii gasiti singuri.

Bursucii traiesc in jur de 15 ani in libertate si pana la 19 ani in captivitate.

Specii/Subspecii

Bursucul de miere
Bursucul american
Bursucul european
Bursucul japonez
Bursucul asiatic

Stiati ca?
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre Bursuci!
Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Bursuci?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Sau vezi alte animale cu litera B.
YouTube Goki.ro
30 de curiozitati despre animale 30 de curiozitati despre animale
Curiozitati despre Elefanti Curiozitati despre Elefanti
Curiozitati despre Lei Curiozitati despre Lei