Mangusta

Mangusta

(Helogale Parvula)
Mangusta
Reclama
Informatii rapide
  • Durata de viata: intre 10 si 15 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Paduri deschise, campii
  • Dieta: Omnivor
  • Clasa: Mamifer
  • Nume stiintific: Helogale Parvula
  • Ce mananca (mancarea principala): Sobolani, oua, insecte
  • Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Soimii, serpii, sacalii
  • Culoare: Maro, gri
  • Viteza maxima: 30-33 Km / ora

Origine

Mangusta este o denumire comuna pentru cele aproximativ 37 de specii de mamifere carnivore care alcatuiesc familia Herpestidae, raspandite pe teritoriul Africii, sudul Asiei, sudul Europei, fiind introduse si in unele insule din Hawaii si Caraibe.

Hrana

Fiind in special mamifere carnivore, mangustele se hranesc in principal cu crabi, soparle, pasari, insecte, unele rozatoare, rame, oua, chiar si hoituri.

Unele specii de manguste, printre care si mangusta indiana cenusie, sunt renumite pentru abilitatea lor de a se lupta si a dobori serpi veninosi, in special cobre.

Totusi, sunt cateva specii de manguste care se hranesc si cu seminte, fructe si diverse plante.

Aspect/Caracteristici

Marimea mangustelor variaza in functie de specie, totusi ele fiind animale de dimensiuni mici si medii, cu lungimea corpului ce variaza intre 24 si 58 cm, exceptand coada.

Greutatea variaza intre 320 g (mangusta pitica) si aproximativ 5 kg (mangusta cu coada alba). Exceptand marimea, aspectul fizic este cam acelasi la toate mangustele, cu corpul alungit si coada de asemenea mai lunga, picioarele scurte, botul ascutit cu urechi micute.

Comportament

Mangustele sunt in functie de specie, diurne si nocturne, cele nocturne fiind mai solitare, iar cele diurne fiind mai sociabile, preferand grupurile mai mari. Alte specii traiesc in perechi.

Cei care traiesc in grupuri, au mereu cate un membru care sta de paza, analizand teritoriul de jur imprejur, iar daca zareste un pradator, da un semnal puternic ca un tipat ascutit, pentru ca toti ceilalti sa se ascunda rapid in vizuine.

Reproducere

Imperecherea poate avea loc in orice perioada a anului atata timp cat exista mancare si un adapost. De obicei femela da nastere unui singur pui pe an pe care il hraneste cu lapte, acestia fiind orbi in primele 10 zile de viata.

La 6 saptamani sunt intarcati si daca puii sunt masculi, parasesc cuibul la 6 luni, insa daca sunt femele, raman mai mult sau chiar pentru totdeauna alaturi de mama lor.

Specii/Subspecii

Mangusta zebrata/dungata
Mangusta pitica
Mangusta galbena
Mangusta cu coada alba
Mangusta de balta
Mangusta zvelta
Mangusta cu coada inelata
Mangusta cu picioare negre
Mangusta cu coada stufoasa
Mangusta lui Selou
Mangusta indiana cenusie
Mangusta indiana bruna
Mangusta lui Jackson
Mangusta tropicala
Suricata

YouTube Goki.ro
Top cele mai inalte animale din lume
100+ Fotografii facute la "Momentul potrivit"
Top animale care traiesc cel mai mult de pe pamant
Stiati ca?
In curand vom crea o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre Manguste!
Reclama
Promotii