Curiozități despre Orez

Orez curiozități uimitoare

14 curiozități
/
10904 curioși
/
542 opinii

Ca boabe de cereale, orezul este cel mai consumat aliment pentru o mare parte din populatia lumii, in special in Asia.

Informații rapide despre Orez

Inainte de a afla mai multe despre orez, este important sa stim … Ce este orezul?

Orezul este o planta din familia gramineelor si face parte din specile de iarba Oryza sativa (Orez asiatic) sau Oryza glaberrima (orez african), cu tulpina dreapta si cu frunze liniare alungite si cu spice mici.

Disponibil usor, orezul este simplu de gatit, relativ ieftin si poate fi consumat alaturi de o varietate de feluri de alimente sau carnuri.

China este cel mai mare producator de orez din lume.

Descoperă lucruri interesante despre Orez și află răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.
1
/ 14
Orezul este un simbol al vietii si al fertilitatii, motiv pentru care orezul este aruncat in mod traditional la nunti.
48
4
Interesant?
2
/ 14
Persoanele care mananca orez sunt mai putin susceptibile sa devina obezi, decat cei care nu mananca aceasta cereala.
39
3
Interesant?
3
/ 14
Orezul este produsul alimentar de baza in China.
50
5
Interesant?
4
/ 14
Orezul nu are sodiu sau colesterol si aproape nici o grasime. Orezul este in mod natural fara gluten.
47
5
Interesant?
5
/ 14
Doar Asia produce si consuma mai mult de 90% din orezul din lume.
51
6
Interesant?
6
/ 14
Mortarul folosit pentru a uni pietrele Marelui Zid Chinezesc a fost facut cu orez lipicios.
50
6
Interesant?
7
/ 14
Orezul este un aliment usor pentru organism, se digera complet, transformandu-se in energie, ceea ce explica de ce unii oameni sunt adesea flamanzi la scurt timp dupa consumarea lui.
33
3
Interesant?
8
/ 14
Se pare ca ar exista peste 40.000 de soiuri de orez cultivate. Dar cifra exacta este incerta.
38
5
Interesant?
9
/ 14
Planta de orez poate creste pana la 1,8 m inaltime, ocazional mai mult in functie de soi si fertilitatea solului.
27
5
Interesant?
10
/ 14

Orezul poate fi cultivat practic oriunde, chiar si pe un deal abrupt sau in zona de munte cu utilizarea sistemelor de irigare cu apa.

Este cultivat pe fiecare continent de pe pamant, cu exceptia Antarcticii.

28
6
Interesant?
11
/ 14
Ce se mananca in nordul si sudul Chinei?
Fideaua de grau (noodles) este produsul alimentar de baza din nordul Chinei, iar orezul este predominant in sud.
16
3
Interesant?
12
/ 14
Ca boabe de cereale, orezul este cel mai consumat aliment de baza pentru o mare parte din populatia lumii, in special in Asia.
18
4
Interesant?
13
/ 14
Orezul brut este utilizat in productia de bauturi alcoolice, cum ar fi vinul de orez si sake, sau in producerea laptelui de orez.
13
5
Interesant?
14
/ 14
In functie de cultura, orezul poate fi consumat cu furculita (in tarile occidentale), betisoare (China, Coreea si Japonia) sau cu mainile (India).
13
6
Interesant?

Cei care au citit despre Orez, au accesat si urmatoarele:

Descoperă și alte lucruri pe care poate nu le știai:

Fermentația este procesul prin care drojdia transformă zaharurile din malț în alcool și dioxid de carbon. Acest proces are mai multe etape esențiale.

Prima etapă este inocularea drojdiei, unde drojdia este adăugată la mustul de bere (wort). Temperatura și tipul de drojdie utilizate determină dacă va fi o fermentație de tip lager (la temperaturi mai scăzute) sau ale (la temperaturi mai ridicate).

Următoarea etapă este fermentația primară, care durează între 4 și 10 zile. În această perioadă, drojdia consumă zaharurile din must, producând alcool și arome specifice.

După fermentația primară urmează fermentația secundară, care poate dura câteva săptămâni sau luni, în funcție de stilul berii. Aceasta ajută la clarificarea berii și la dezvoltarea unor arome complexe.

Ultima etapă este maturarea și carbonatarea. Berea este filtrată, răcită și, în unele cazuri, carbonatată artificial înainte de îmbuteliere.