Hai pe Youtube »

Warning: Use of undefined constant f - assumed 'f' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/goki/public_html/povesti/include/pages/error.inc.php on line 1

Povesti de Nicolae Filimon

A fost odată un împărat şi o împărăteasă, amândoi tineri şi frumoşi, dar nu făceau copii.

Într-o zi, veni la împăratul un arap buzat şi-i zise:

- Să ...

A fost odată ca niciodată, daca n-ar fi, nici că s-ar povesti; când să potcovea purecele cu nouă sute nouăzeci şi nouă oca de fier, şi tot da cu spatele de cer; linguriţă scurtă pe ...

Pagina Povesti Nicolae Filimon a fost marcata de un moderator ca incompleta, pe motivul Prea putine povesti de Nicolae Filimon si va fi revizuita si imbunatatita in curand.
Sustine-ne cu un LIKE

Despre Nicolae Filimon

Autorul primului roman realist romanesc "Dinu Paturica", Nicolae Filimon s-a nascut in data de 6 Septembrie 1819 la Bucuresti.

Nicolae Filimon a fost atat prozator cat si publicist, memorialist, instrumentist, critic muzical, dar si protopop la biserica Enei din Bucuresti, asadar, o multitudine de atributii intr-o viata atat de scurta, putem spune.

Cunoscut totodata si datorita romanului "Ciocoii Vechi si Noi" dar si al "Ce naste din pisica Soareci Mananca", pe care le publica in perioada 1862-1863, in "Revista Romana" a lui a lui A.I. Odobescu.

Afisandu-si interesul pentru literatura populara, Filimon se afla printre primii culegatori de basme romanesti: "Roman Nazdravan", "Omul de piatra", "Omul de flori cu barba de matasa" sau "Povestea lui Fat-Frumos".

Prozatorul a scris totdata si un jurnal de calatorie si a fost initiat in francmasonerie in timpul studiilor din Franta.

Dintre numeroasele opere enumeram si :" Nenorocirile unui slujnicar sau Gentilomii de mahala", "Nuvele. Nenorocirile unui slujnicar şi Mateo Cipriani", "Escursiuni in Germania meridionala", precum si traduceri: "Nabucodonosoru", opera lirica in 4 acte tradusa de N. Filimon si I.G. Valentineanu, musica de Verdi, Bucuresti, 1859

Pe 19 Martie 1865, Nicolae Filimon moare din cauza tuberculozei, fiind inmormantat in cimitirul Bellu din Bucuresti.

Legături externe:
- Wikipedia

Reclama
La răspântia căilor singuratice, unde călătorul e minune şi glasul omului poveste, o colibă, dusă pe jumătate în pământ, stă ...