Papagalul Informatii interesante si curiozitati
Papagalul, mini informatii
Precum habitatul, unde si cat traieste, dieta sau dimensiuni:
- Durata de viata: 40-80 ani
- Unde traieste (mediu de viata): Paduri si jungle tropicale
- Nume stiintific: Psittacine
- Ce mananca (mancarea principala): Fructe, nuci, seminte, insecte
- Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oameni, maimute, pasari mari
- Dieta / Categorie: Omnivor / Aves
- Pe ce continente se gaseste: Asia Africa America de Nord America de Sud Australia Europa
Stiati ca? despre Papagali
Curiozitati educationale, haioase sau chiar bizare despre Papagali pe care poate nu le stiati.
- Exista in jur de 393 de specii diferite de papagali, inclusiv, macaws, pakeets, keikeets, "pasari de dragoste", cockatiels si cacadu.
- Papagalii sunt animale de companie populare, deoarece sunt inteligente, carismatice, colorate, muzicale, iar unele specii au capacitatea chiar de a "vorbi".
- Papagalii cenusii africani, dintre toate subspeciile, sunt cunoscuti pentru capacitatea lor superioara de a imita sunetele si vorbirea umana. Unii papagali africani pot "vorbi" si peste 700 de cuvinte.
- Papagalii se gasesc pe toate continentele si regiunile tropicale si subtropicale, inclusiv in America de Sud si Centrala, Asia, Africa, Australia si Oceania.
- Se crede ca papagalii sunt una dintre cele mai inteligente specii de pasari.
- Papagalul de noapte australian este cea mai ascunsa si misterioasa pasare din lume, doar trei persoane au putut confirma ca au vazut acest papagal pe o perioada de peste un secol.
- Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, penele de papagal au fost folosite in ceremonii si pentru decorare.
- O specie de papagali indonezieni numita Cacadu Goffin poate rezolva puzzle-uri mecanice complexe.
- Dominica (o tara insulara din Marea Caraibelor) are un papagal pe steagul lor. Reprezinta emblema lor nationala, papagalul Sisserou, care este specific pentru Dominica, gasindu-se numai acolo, si este o specie pe cale de disparitie.
- Papagalii sunt omnivori, ceea ce inseamna ca pot manca atat carne cat si vegetatie. Dieta lor consta din seminte, fructe, nectar, polen, muguri si, uneori, artropode si alte prazi de animale. Semintele sunt mancarea lor preferata; au falci puternice care ajuta pasarea sa deschida nuci si seminte tari.
- Papagalii nu pot manca ciocolata. Este foarte otravitoare pentru corpul lor.
- Atunci cand este pus in cusca si neglijat pentru perioade lungi, de plictiseala, un papagal poate ajunge la nebunie. Pasarile au nevoie de interactiune constanta, afectiune si stimulare mentala. Un papagal nu trebuie lasat niciodata intr-o cusca singur si fara sa aiba nimic de facut.
- Papagali fosili de aproximativ 23 de milioane de ani, au aceeasi structura si aspect osos ca a celor de astazi.
- Papagalii sunt pasari care cuibaresc. Isi construiesc cuiburile in scorburi din copaci, constructii ale termitelor, cavitati de roca sau tuneluri in sol.
- Papagalii sunt singurele pasari care pot ridica mancarea la cioc cu ajutorul picioarelor. Ei tind sa favorizeze folosirea unui picior mai mult decat celalalt, la fel cum oamenii sunt dreptaci sau stangaci. Citeste si curiozitati interesante despre corpul uman.
- Papagalii au pene de o varietate de culori stralucitoare; cea mai mare parte sunt culori verzi, rosii, albastre, albe sau galbene. Dar sunt si exceptii, existand specii cu penaj negru, gri si maro.
- Cel mai mare papagal din lume este Macaw de Zambile, gasit in America de Sud, de aproximativ de 1 metru lungime.
- La multe specii de papagali, masculii si femelele sunt identici si trebuie facute teste de sange pentru a le putea identifica.
- Cel mai greu papagal din lume, Kakapo, este singurul papagal care nu zboara. Este o pasare nocturna, erbivora si este una dintre cele mai longevive pasari din lume (vezi si top 10 animale care traiesc cel mai mult), cu o durata de viata medie de 90 de ani. Este o spacie in pericol critic de extinctie (incepand cu 2012, au fost identificate doar 126 de exemplare vii).
- Cel mai mic este papagalul Pigmeu cu fata tampon, cu o greutate sub 10 grame si o lungime de 8 cm.
- Cu mici exceptii, papagalii sunt monogami si isi petrec viata doar cu un singur partener.
- Piratii apar insositi de papagali din cauza romanului clasic Insula comorilor, de Robert Louis Stevenson, in care Long John Silver are un papagal verde care vorbeste, numit Capitanul Flint.
- Papagalii depun de obicei 2 pana la 8 oua in acelasi timp. Incubatia variaza de la 17 la 35 de zile, speciile mai mari avand perioade mai lungi de incubatie.
- Papagalii sunt pasari sociale care se aduna adesea in grupuri de 10 pana la 30 de indivizi.
- Cand anumiti papagali din Tasmania au murit din motive necunoscute, oamenii de stiinta au montat camere de luat vederi, si au descoperit ca au fost mancati de marsupial, veverita Sugar Glider.
- Principalii pradatori sau dusmani naturali ai papagalilor sunt pasarile de prada, cum ar fi soimii, bufnitele si vulturii, dar si serpi mari, cum ar fi pitonii si boa.
- Maimutele mananca, de asemenea, oua de papagal si puii de papagali, ori de cate ori le pot gasi.
Ajuta-ne sa imbunatatim aceasta pagina!
Intra pe acest formular si scrie-ne propunerile tale.
Ai aflat ceva nou despre Papagali?
Recomanda prietenilor tai
Sau vezi alte animale cu litera P.