Gasca

Gasca Informatii interesante si curiozitati

Gasca
Reclama
Informatii utile rapide
Lucruri generale despre Gasca, precum habitatul, unde/cat traieste si alte detalii interesante.
  • Durata de viata: Intre 12 si 26 ani
  • Unde traieste (mediu de viata): Iazuri mari, rauri
  • Nume stiintific: Branta
  • Ce mananca (mancarea principala): Iarba, seminte, fructe de padure
  • Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Vulpi, bufnite, caini salbatici
Curiozitati interesante despre Gaste
Descoperiti curiozitati uimitoare despre Gaste pe care poate nu le stiati. Educationale, haioase si cateodata chiar bizare.
Reclama
  • Sunt strans inrudite cu ratele si lebedele, fac parte din aceeasi familie.
  • Exista in jur de 30 de specii de gasca in lume.
  • In salbaticie, gastele traiesc in mlastini joase, vai ale raurilor, estuare si pasuni umede, precum si in insule in larg, in functie de sezon.
  • Gastele domesticite crescute in ferme se hranesc cu furaje de pe pasuni ierboase si sunt adapostite uneori in soproane.
  • O gasca este adesea caracterizata de gatul lung, laba picioarelor unita, coloratia non-irizata si zgomotul lor specific.
  • O data pe an, gastele adulte vor pierde penele de pe aripi si coada, adica naparlesc. Nu sunt in masura sa zboare pana cand apar noile pene. Naparlirea dureaza 30 pana la 45 de zile. Gastelor le place sa fie aproape de apa in timpul sezonului de naparlire, pentru a putea scapa de pradatori.
  • Gastele sunt in primul rand erbivore si de obicei mananca ierburi fragede si materiale vegetale, precum radacini, frunze, tulpini si varza. Gastele pot manca grau si boabe, ceea ce este o dieta obisnuita pentru gastele crescute in ferma. Gastele pot manca paine, dar nu dobandesc multa nutritie din aceasta. De asemenea, mananca insecte, peste, orez si porumb.
  • Gastele sunt foarte loiale. Se imperecheaza pe viata si sunt foarte protectoare fata de partenerii si urmasii lor.
  • Gastele migratoare sunt capabile sa zboare pana la 5.000 de kilometri in fiecare sezon. Acestea zboara intr-o formatiune in forma de V pentru a minimiza rezistenta vantului si a conserva energia. Aceasta formatiune permite, de asemenea, gastelor sa ramana in apropiere una de cealalta in timpul calatoriilor lungi.
  • Acestea scot zgomote in timp ce zboara pentru a incuraja cardul sa mentina formatia in V.
  • Pradorii naturali ai gastelor includ lupii, vulturii, ursii, ratonii si anumite specii de vulpi. Ouale si bobocii sunt mai vulnerabile decat gastele adulte si au mai multi pradatori naturali.
  • Fosile de gaste au fost gasite cu vechime de 10 pana la 12 milioane de ani.
  • Multe persoane pastreaza gastele ca animale de companie si se dovedesc a fi animale de companie foarte bune. Ele mentin iarba peluzei scurta, curata buruienile si pot actiona la fel de bine ca un caine de paza. Sunt foarte fidele si isi urmeaza stapanul ca un caine.
  • in Asia, gastele cu "cap de bara", Anser indicus, migreaza peste Muntii Himalaya, chiar si peste Everest, la o altitudine de 9.375 metri, unde aerul este rarefiat si temperatura scade la -50 grade Celsius.
  • Sezonul lor de imperechere este cuprins intre martie si decembrie. In perioada de imperechere, gastele se vor intoarce in zonele lor de nastere si vor construi cuiburi.
  • Gastele depun pana la 12 oua si le incubeaza timp de 28 pana la 35 de zile.
  • Cand unul din membrii perechii de gasca este ucis, ele vor jeli in izolare. De asemenea, se stie ca isi petrec restul vietii refuzand sa se mai imperecheze daca partenerul lor moare.
  • Urmasul unei lebede si o gasca se numeste "swoose".
  • Gastele au fost exploatate comercial mai mult decat au fost gainele si ratele.
Ai aflat ceva nou despre Gaste?
Recomanda prietenilor tai
Urmareste-ne pe social
Reclama