Cafea curiozități uimitoare
Cafeaua, se presupune ca a fost descoperita de un cioban de capre din Etiopia in anii 1500. A vazut caprele mancand boabe rosii de cafea si dupa aceea a observat o schimbare in comportamentul lor – au dobandit o cantitate mare de energie si nu dormeau noaptea.
Ciobanul si-a impartasit descoperirea cu calugarii locali si apoi, dupa ce au facut o bautura cu boabe de cafea, au realizat ca pot sta treji toata noaptea ca sa se roage. Apoi, ei au raspandit vestea altor calugari etiopieni si astfel a ajuns cunoscuta in toata lumea civilizata.
O pisica in varsta de 38 de ani pe nume Creme Puff, este posesoarea recordului Guinness World pentru “Oldest Cat Ever”.
Aceasta a baut cafea in fiecare dimineata intreaga viata.
Cafeaua a fost considerata initial ca un medicament minunat in Yemen si Arabia si era luata doar la sfatul unui medic.
Multi au vazut cafeaua ca pe un tonic cerebral sau ca o modalitate de stimulare a viziunilor religioase.
Cercetarile au legat consumul moderat de cafea (aproximativ 3-4 cani pe zi), cu o durata de viata mai lunga, plus un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si Parkinson, potrivit publicatiei Harvard Health.
Deasemenea consumul regulat poate avea beneficii pentru sanatate: riscul redus de boli precum cancerul, bolile de inima si Alzheimer.
Beethoven savura cate o ceasca de cafea si era extrem de pretentios in ceea ce priveste prepararea sa.
El insista ca fiecare cana pe care o consuma sa fie facuta din exact 60 de boabe.
Exista aproximativ 80 de soiuri de cafea, printre cele mai cultivate fiind Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.
Exista doua soiuri principale de boabe, verzi si rosii. Boabele rosii sunt folosite pentru a produce cafele mai usoare.
Cuvantul Espresso provine din italiana si inseamna „fortat”.
Espresso este bautura obtinuta prin trecerea sub presiune de apa calda a cafelei macinate.
Este nevoie de 3 pana la 4 ani pentru ca un arbore de cafea sa se maturizeze.
Odata ce se maturizeaza, fiecare arbust va purta ½ – 1 kg de boabe de cafea pe sezon de crestere.
Prima data oficiala cand a fost serbata Ziua Internationala a Cafelei, a fost 1 octombrie 2015.
Aceasta zi a fost stabilita de Organizatia Internationala a Cafelei si lansata la Milano.
In Romania, ziua cafelei se serbeaza pe 29 septembrie.
Boabele de cafea cresc pe un tufis, mai exact arborele de cafea.
Ele sunt de fapt fructe si se aseamana mult cu ciresele si contin circa 68% pulpa, 6% tegument, cofeina 1,7 – 4,0% si circa 26% bob curat.
Brazilia nu si-a putut permite sa-si trimita sportivii la Los Angeles pentru Jocurile Olimpice din 1932, asa ca guvernul i-a incarcat intr-un vapor plin de cafea.
Cafeaua a fost vanduta pe drum si astfel le-au finantat calatoria.
Cafeaua este considerată băutura națională a Ungariei.
Numita fekete (care înseamnă „cafea neagră tare”), este de obicei făcuta in espressoare și consumata curat (fără aditivi) sau cu multă cremă și îndulcitor.
Cea mai scumpă cafea din lume în 2025 este Black Ivory Coffee, produsă în Thailanda. Aceasta este extrem de rară și exclusivistă, deoarece este obținută printr-un proces special: boabele de cafea Arabica sunt ingerate de elefanți, iar după ce trec prin sistemul lor digestiv, sunt colectate, spălate și prăjite. Enzimele din stomacul elefanților reduc amăreala cafelei și îi oferă un gust fin, catifelat, cu note de ciocolată și fructe.
Descoperiți mai multeSiropul și ceaiul din fructe de soc sunt remedii naturale excelente pentru imunitate și sănătate.
Prepararea siropului de soc:
- 500 g fructe de soc coapte (bine spălate)
- 500 ml apă
- 500 g miere sau zahăr
- Se fierb fructele cu apa timp de 30 de minute, apoi se strecoară.
- Se adaugă mierea/zahărul și se mai fierbe 10 minute.
- Se toarnă siropul în sticle sterilizate și se păstrează la frigider.
Prepararea ceaiului de soc:
- O lingură de fructe de soc uscate sau proaspete la 250 ml apă clocotită.
- Se lasă la infuzat 10-15 minute.
- Se strecoară și se consumă cald, cu miere și lămâie.
Siropul este utilizat preventiv pentru imunitate, iar ceaiul ajută în răceli și detoxifiere.
Miezul Pământului este format din două straturi, un strat exterior și un strat interior.
Stratul exterior este considerat a fi lichid, în timp ce stratul interior al miezului este considerat a fi un solid, tot atât de fierbinte ca Soarele!