Anatoly Karpov a fost primul campion mondial care a câștigat titlul fără a juca un meci de șah.
A obținut titlul în 1975, când Bobby Fischer a refuzat să-și apere titlul.
Zi de zi ne trăim viețile, marcate de rotația planetei noastre, oferindu-ne frumoasele răsărituri și apusuri de soare. Dar v-ați pus intrebari intrebari despre planeta pe care trăim, despre Pământ?
Te-ai întrebat vreodată din ce e făcut? Sau cât de mult cântărește? Poate că te-ai întrebat de ce exista un an bisect? Sau poate că nu ai avut niciodată vreo idee.
Pentru toți cei care va intrebati sau pentru toți cei care doriți să știți ceva nou, aici gasiti fapte interesante despre planeta noastră strălucitoare. Cititi cu placere!
Te-ai intrebat de ce oamenii numesc Pamantul Planeta Albastra? Asta pentru că 70% din suprafața Pământului este acoperită cu apă!
Din cele 70% din apa care acoperă Pământul, numai 3% din ea este apa dulce, celelalte 97% din ea fiind sărată.
Deși distanța oficială dintre Soare și Pământ este de 149.597.870.700 de metri, ea fluctuează anual.
Acest lucru se datorează faptului că Pământul se mișcă în jurul Soarelui pe o orbită eliptică, ceea ce înseamnă că distanța dintre cele două variază de la 147 la 152 milioane de kilometri.
Descoperiti mai multePestera Krubera sau pestera Voronya, cea cea mai adâncă peșteră cunoscută pe Pământ.
Aceasta se afla in Masivul Arabika din Georgia, si are o adâncime de 2.197 m.
Mantaua Pamantului este compusă din 44,8% oxigen, 21,5% siliciu și 22,8 magneziu, deși conține, de asemenea, urme de fier, aluminiu, calciu, sodiu și potasiu. Totuși, aceste elemente sunt legate între ele în rocile care alcătuiesc mantaua Pământului.
Manta este cel mai mare strat al Pământului, cu o grosime de aproximativ 2970 km - reprezintă aproximativ 84% din volumul total al Pământului.
Crusta Pământului constă din 32% fier, 30% oxigen, 15% siliciu, 14% magneziu, 3% sulf, 2% nichel - care totalizează 96%. Celelalte 4% sunt alcătuite din urme de calciu, aluminiu și alte elemente diverse.
Crusta este alcătuita din plăci diferite care plutesc permanent pe mantaua Pământului (se deplasează la aceeași viteză cu creșterea unghiilor unei persoane).
Există în jur de 500.000 de cutremure detectabile în lume în fiecare an.
Aproximativ 100.000 dintre acestea pot fi simțițe și 100 dintre ele provoacă daune.
Cel mai înalt loc de pe Pământ, și cel mai apropiat de spațiu, este Chimborazo, un vulcan inactiv din Anzi,
Chimborazo este o culme pe partea mai mare a umflaturii Pamantului si este cu aproximativ 2.400 de metri mai mare decât Everestul, calculat de la centrul Pamantului.
Pământul nu are de fapt formă rotundă, este geoid.
Acest lucru se datorează faptului că forma rotunjită are o ușoară umflatură spre Ecuator care este cauzată de rotația Pământului.
Miezul Pământului este format din două straturi, un strat exterior și un strat interior.
Stratul exterior este considerat a fi lichid, în timp ce stratul interior al miezului este considerat a fi un solid, tot atât de fierbinte ca Soarele!
Greutatea Pamantului ar fi cat greutatea a 54.807.339.449.541.284.403 Balene Albastre (cea mai grea creatură de pe Pământ).
Primul joc de șah între spațiu și Pământ a fost jucat la 9 iunie 1970, folosind comunicarea radio.
Jocul dintre echipajul navei Soyuz-9 si centrul de control de la sol, s-a încheiat cu o remiză.
Din toate planetele din sistemul nostru solar, Pamantul este cel mai dens, cu o densitate de aproximativ 5.52 grame pe centimetru cub.
Cea de-a 2-a cea mai densă planetă este Mercur cu o densitate de 5.427 grame pe centimetru cub.
Anatoly Karpov a fost primul campion mondial care a câștigat titlul fără a juca un meci de șah.
A obținut titlul în 1975, când Bobby Fischer a refuzat să-și apere titlul.
Unul dintre cei mai inteligenti dinozauri a fost Troodon.
Era un dinozaur de vanatoare, lung de aproximativ 2 metri si avea o dimensiune a creierului asemanatoare cu cea a unui mamifer sau a unei pasari din zilele noastre, cu vedere stereoscopica si maini prinzatoare.
In 1668, Newton a inventat telescopul reflector (denumit si Telescopul newtonian), folosind o oglinda primara concava si o oglinda secundara plata.
A fost un progres in domeniul opticii si este foarte popular printre amatorii de astronomie.