Cum este alcătuită limba din punct de vedere anatomic?

Cum este alcătuită limba din punct de vedere anatomic?
Goki.ro

Limba este alcătuită din mușchi striați acoperiți de un strat mucos și este împărțită în trei părți:

  • Vârful limbii – partea anterioară, foarte mobilă.
  • Corpul limbii – secțiunea mediană, esențială pentru vorbire și mestecat.
  • Rădăcina limbii – partea posterioară, conectată la faringe.

Structura limbii conține și papile gustative, responsabile pentru detectarea gusturilor, de patru tipuri:

  • Papile fungiforme – situate pe vârful limbii, detectează gusturile dulci.
  • Papile filiforme – acoperă cea mai mare parte a limbii, dar nu au funcție gustativă.
  • Papile circumvalate – dispuse în partea posterioară, responsabile pentru gusturile amare.
  • Papile foliacee – situate pe marginile limbii, sensibile la gusturile acide.

Mai multe curiozități

Descoperă categoriile de informații din care face parte această..

Descoperă alte lucruri interesante care sunt citite in acest moment

Marile imperii ale Asiei, precum Imperiul Mongol, Imperiul Chinez și Imperiul Otoman, au lăsat o amprentă culturală profundă asupra continentului. Aceste imperii au contribuit la răspândirea limbilor, religiilor, arhitecturii și tradițiilor în întreaga Asie, modelând identitatea culturală a regiunii. De exemplu, influența Imperiului Chinez se observă în arhitectura tradițională, caligrafie și filozofia din țări precum Japonia, Coreea și Vietnam.

Soarele are un câmp magnetic incredibil de puternic și, prin urmare, are multe furtuni magnetice.

În timpul acestor furtuni magnetice apar erupții solare și le putem vedea când privim la fotografiile de pe Soare, unde apar pe suprafața ca pete întunecate. Acestea se numesc pete solare, iar în aceste pete solare liniile magnetice apar ca furtuni care se rasucesc și rotesc, similar cu o tornadă pe Pământ.

Întrebarea dacă există viață dincolo de Pământ este una dintre cele mai fascinante și mai studiate din istoria omenirii. Deși până în prezent nu am descoperit nicio dovadă concretă a existenței vieții extraterestre, posibilitatea ca aceasta să existe este susținută de vastitatea Universului și de descoperirea a numeroase exoplanete, unele dintre acestea aflându-se în zonele locuibile ale stelelor lor. Cercetările în astrobiologie se concentrează pe:

  • căutarea unor semne de viață, fie prin detectarea unor biosignature în atmosferele exoplanetelor
  • fie prin explorarea unor medii extreme de pe Pământ, care ar putea oferi indicii despre cum ar putea arăta viața în alte părți ale Universului.
Programul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) ascultă semnale radio provenind din spațiu, în speranța de a detecta o civilizație extraterestră. Chiar dacă nu am găsit încă viață extraterestră, căutarea continuă, alimentată de curiozitate și de dorința de a înțelege locul nostru în Univers.

Un nou-născut are aproximativ 300 de oase, comparativ cu 206 la un adult. Aceasta se întâmplă deoarece multe dintre oasele bebelușului sunt cartilaje moi care permit o mai mare flexibilitate, esențială pentru procesul de naștere.

De exemplu, craniul unui nou-născut nu este complet osificat, având fontanele – zone moi care permit capului să se adapteze canalului de naștere. Pe măsură ce copilul crește, aceste cartilaje încep să se sudeze, un proces care durează până în adolescență.

Oasele bebelușului sunt și mai elastice decât cele ale unui adult, ceea ce le oferă o mai mare protecție împotriva fracturilor. Această flexibilitate dispare treptat, oasele devenind mai dure odată cu depozitarea de calciu.

Acest fenomen subliniază cât de uimitoare este adaptarea corpului uman în primele etape de viață.

Nu este posibil să te gâdili singur.

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când încercați să vă gâdilati, sunteți total conștienți de momentul exact și modul în care va avea loc gâdilatul.