Curiozitati despre Cartofi

Cartofi Informatii interesante si curiozitati

14 curiozitati
/
10734 curiosi
/
500 opinii
Cauti lucruri interesante despre Cartofi? Mai jos poti descoperi 14 curiozitati reale, chiar daca par ciudate sau amuzante, deci nu uitati sa votati ce considerati interesant.
Peste un miliard de oameni din toata lumea mananca cartofi, iar productia globala totala a culturilor depaseste 300 de milioane de tone, asadar, am considerat ca merita sa descoperim mai multe detalii interesante despre acesta.

Informatii rapide despre Cartof

Sa aflam rapid lucruri de baza despre Cartofi.

Cartoful, cu denumirea stiintifica Solanum tuberosum, este considerat a patra cea mai importantă leguma dupa porumb, grau și orez.

Este o planta erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de forma rotunda, ovala sau alungita.

Curiozitati interesante despre Cartofi

Curiozitati uimitoare despre Cartofi pe care poate nu le stiati. Educationale, haioase si cateodata chiar bizare.
1
/ 14
Daca un cartof este expus la lumina in timp ce creste, acesta va deveni verde si va deveni otravitor.
55
4
Interesant?
2
/ 14
In 1995, plantele de cartofi au fost duse in spatiu cu naveta spatiala Columbia. Atunci a fost prima data cand o mancare a fost cultivata vreodata in spatiu.
44
9
Interesant?
3
/ 14
Exista aproximativ 5.000 de soiuri de cartof, inclusiv soiuri comerciale comune, fiecare avand atribute agricole sau culinare specifice. Ele apartin a opt sau noua specii.
40
8
Interesant?
4
/ 14

China este cel mai mare producator de cartofi din lume.

Alte tari principale sunt Rusia, India, Ucraina, Statele Unite, Germania si Polonia.

26
5
Interesant?
5
/ 14

Cel mai mare cartof din lume a cantarit cca 8,2 kilograme, conform Guinness Book of World Records.

Acesta ajungea pentru aproximativ 73 de portii de cartofi prajiti la McDonalds.

43
11
Interesant?
6
/ 14
Cartofii sunt utilizati pentru a prepara bauturi alcoolice, cum ar fi vodka.
32
8
Interesant?
7
/ 14
Cartofii sunt de mai multe tipuri, fie ca sunt de dimensiuni mici sau alungiti: dulci, rosii, albi, inchisi la culoare, movi.
28
7
Interesant?
8
/ 14

Cartofii contin 80% apa.

14
2
Interesant?
9
/ 14
Chipsurile de cartofi sunt unul dintre cele mai comune alimente din lume, cu miliarde de pachete consumate in fiecare an.
22
5
Interesant?
10
/ 14
Plantele de cartofi sunt polenizate de obicei de insecte, cum ar fi albinele si bondarii.
21
6
Interesant?
11
/ 14
Cartofii sunt printre cele mai ecologice legume. Sunt usor de cultivat si nu necesita cantitati masive de ingrasaminte si aditivi chimici pentru a se dezvolta, spre deosebire de multe alte legume.
19
7
Interesant?
12
/ 14

Legat de "Cartofii prajiti frantuzesti" (French fry), multi considera ca au fost serviti pentru prima data in SUA, de Thomas Jefferson, la o cina prezidentiala.

Descopera citate celebre de Thomas Jefferson.

15
5
Interesant?
13
/ 14

Cartofii sunt preparati si serviti in mai multe moduri diferite. Cate din ele ar fi: cartofi fierti, piure de cartofi, cartofi la cuptor, cartofi prajiti, tocanita, etc.

13
5
Interesant?
14
/ 14
Cartofii sunt o sursa foarte buna de vitamina B6 si o sursa buna de potasiu, cupru, vitamina C, mangan, fosfor, niacina, fibre dietetice si acid pantotenic.
16
8
Interesant?

Descopera mai multe

Daca ti-au placut informatiile despre Cartofi, descopera si alte lucruri pe care poate nu le stiai.

Cel mai mare lac din Europa Centrală - Lacul Balaton - este situat în Ungaria, la aproximativ 150 de km sud-vest de Budapesta.

Lacul are o suprafață de 600 km patrati, este lat de 14.5 km în cel mai larg punct al său și continuă 77 km prin Munții Bakony.

Printre documentele lui Isaac Newton care au supravietuit, este o lista pe care a scris-o pe la 19 ani, care enumera 48 de pacate pe care dorea sa le marturiseasca.

Aceste pacate includ "impungerea sorei mele" si "jefuirea cutiei mamei mele cu prune si zahar".

In 1921, Einstein a primit Premiul Noble pentru Fizica. Dar acesta nu a fost pentru Teoria Relativitatii, deoarece aceasta nu a fost complet inteleasa de multi.

A primit premiul pentru explicatia sa extraordinara asupra efectului fotoelectric. Prima lui sotie, Maric, a primit banii castigati de pe urma premiului.

Cei care au citit despre Cartofi, au accesat si urmatoarele