Hai pe Youtube »

Warning: Use of undefined constant f - assumed 'f' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/goki/public_html/poezii/include/pages/error.inc.php on line 1

Poezii de George Topirceanu

Ea-şi pune voalul cu mişcări discrete.

El stă cuprins de-o presimţire gravă.

Cerşindu-i mut o clipă de ...

Ea-şi pune voalul cu mişcări discrete.

El stă cuprins de-o presimţire gravă.

Cerşindu-i mut o clipă de ...

- Uite, ai un dar în casă,

Vorbe bune, cu temei

De la dama cea de verde,

Dar să te fereşti ...

“Allor si mosse, ed io gli tenni ...

Prin dumbravă se strecoară

Vânt de vară,

Şi cocorii, şir pribeag,

În adânc senin ...

Pe-aici când plouă, plouă îndesat,

Nu ţine ca la noi un ceas ori două.

Că ziua plouă, plouă ...

Reclama
Sustine-ne cu un LIKE

Despre George Topirceanu

Nascut la Bucuresti in data de 20 Martei 1886, George Topirceanu a fost totodata poet, prozator, memorialist si publicist roman ca membru corespondent al Academiei Romane.

Facand parte dintr-o familie cu origini in partile Sibiului, tatal acestuia a fost cojocar iar mama sa, tesatoare de covoare la azilul "Doamna Elena".

Incepe primii 2 ani de scoala in Bucuresti, continua la Suici in judetul Arges, insa revine ulterior la Bucuresti pentru a urma cursurile liceului Matei Basarab si Sf Sava.

Desi prima incercare in impartasirea propriei opere literare (in scoala primara) este primita cu raceala si dezinteres, cativa ani mai tarziu in liceu, publica primele opere sub pseudonimul de "G. Top".

In 1911 se stabileste la Iasi odata cu functia de subsecretar de redactie la "Viata Romaneasca", unde are oportunitatea de a cunoaste si colabora cu mari scriitori: Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Hortensia Papadat-Bengescu.

Dupa casatoria si divortul de o invatatoare, Victoria Iuga, se leaga o poveste de dragoste discreta intre el si Otilia Cazimir.

In anul 1916 are loc debutul cu cele doua volume: "Balade vesele" si "Parodii originale".

Odata cu primul razboi mondial este capturat si tinut prizonier timp de 2 ani, perioada care i-a marcat existenta si pe care a evocat-o in proze precum: "Amintiri din luptele de la Turtucaia", "Pirin-Planina, epizoduri tragice si comice din captivitate", "In ghiara lor... Amintiri din Bulgaria si schite usoare".

Poetul isi gaseste sfarsitul in casa lui Demostene Botez, in Iasi, la data de 7 Mai 1937, fiind inormantat in acelasi oras, in cimitirul Eternitatea.

Legături externe:
- Wikipedia

Iubeşti - când ulciorul de-aramă se umple pe rând, de la sine aproape, de flori şi de toamnă, de foc, de-anotimpul ...
Un păianjen, ca un neg, Umblă lung, în şase peri. Abia-l vezi şi e întreg Cu nevoi şi cu ...