Hai pe Youtube »

Warning: Use of undefined constant f - assumed 'f' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/goki/public_html/poezii/include/pages/error.inc.php on line 1

Poezii de Nicolae Labiș

Seceta a ucis orice boare de vânt.

Soarele s-a topit şi a curs pe pământ.

A rămas cerul fierbinte şi ...

Reclama
Pagina Poezii Nicolae Labiș a fost marcata de un moderator ca incompleta, pe motivul Prea putine poezii de Nicolae Labiș si va fi revizuita si imbunatatita in curand.
Sustine-ne cu un LIKE

Despre Nicolae Labiș

Pe data de 2 Decembrie 1935 se naste in judetul Baia (in prezent judetul Suceava), din parinti invatatori, Eugen si Profira, Nicoale Labis, care avea sa fie numit de catre Eugen Simion "Buzduganul unei Generatii".

Inca din perioada liceului, acesta a inceput sa scrie versuri, iar ulterior se face remarcat cu poezia "Fii darz si lupta, Nicolae!" care ajunge sa fie publicata atat in Iasul nou cat si in ziarul Lupta Poporului din Suceava.

Pe 15 septembrie 1952 urmeaza cursurile de la Scoala de Literatura si Critica Literara "Mihai Eminescu" din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe marii scriitori Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu si Camil Petrescu si unde s-a si impus ca lider de opinie, datorita calitatilor sale poetice si intelectuale de exceptie.

In anul 1955 in care a inceput cursurile Facultatii de Filologie la Universitatea din Bucuresti, apare si celebrul poem "Moartea Caprioarei", urmand ca un an mai tarziu sa publice si doua volume "Puiul de cerb" si "Primele iubiri".

Pregateste totodata pentru tipar si cel de-al treilea volum, "Lupta cu inertia", care insa ii va fi publicat postum in anul 1958.

La scurt timp dupa ce a implinit varsta de 21 de ani are loc un teribil accident in care este lovit de tramvai, iar dupa o agonie de cateva zile, in data de 22 decembrie 1956 se stinge din viata, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.

Legături externe:
- Wikipedia

Dacă-aş fi trăsnet v-aş trăsni, V-aş îneca dacă-aş fi apă, Şi v-aş săpa mormântu-adânc Dac-aş fi ...
Un păianjen, ca un neg, Umblă lung, în şase peri. Abia-l vezi şi e întreg Cu nevoi şi cu ...
A venit Moş Ene Lângă perna mea: - Dormi, adormi copile, Eu te voi veghea.   Luna cea frumoasă S-a ...