Hai pe Youtube »

Warning: Use of undefined constant f - assumed 'f' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/goki/public_html/poezii/include/pages/error.inc.php on line 1

Poezii de Mihai Eminescu

A fost odată ca-n poveşti,

A fost ca niciodată.

Din rude mari împărăteşti,

O prea frumoasă ...

Dintre sute de catarge

Care lasă malurile,

Câte oare le vor sparge

Vânturile, ...

Sara pe deal buciumul sună cu jale,

Turmele-l urc, stele le scapără-n cale,

Apele plâng, clar izvorând ...

Atât de fragedă, te-asemeni

Cu floarea albă de cireş,

Şi ca un înger dintre oameni

În calea ...

Multe flori sunt, dar puţine

Rod în lume o să poarte,

Toate bat la poarta vieţii,

Dar se ...

Somnoroase păsărele

Pe la cuiburi se adună,

Se ascund în rămurele -

Noapte ...

Azi e zi întâi de mai,

Azi e ziua de Armindeni:

Eu te cat, drăguţa mea,

Eu te caut ...

Reclama
Sustine-ne cu un LIKE

Despre Mihai Eminescu

Unul din cei mai cunoscuti si iubiti poeti romani, Mihai Eminescu, se naste pe 15 Ianuarie 1850 la Botosani, intr-o familie de tarani romani, fiind al 7-lea din cei 11 copii.

Perioada copilariei si-a petrecut-o in Botosani si Ipotesti, a urmat Scoala primara ortodoxa orientala la Cernauti, ulterior, in perioada 1860-1861, a fost inscris la Ober-Gymnasium, liceu german din Cernauti, urmand ca mai tarziu, intre anii 1869-1972 sa devina student la Viena, in cadrul Facultatii de Filozofie si Drept.

In ziua de anul nou, 1870, are privilegiul de a-l vizita impreuna cu o delegatie de studenti pe Alexandru Ioan Cuza, la Dobling, Austria.

De-a lungul vietii sale, Eminescu a cunoscut numeroase personaje celebre la momentul respectiv, sau persoane care aveau sa devina celebre post-mortem, dintre care: Titu Maiorescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Ioan Slavici si a scris si publicat numeroase poezii dar si nuvele, basme de inspiratie populara, povesti si schite care au ramas si vor ramane mereu vii: "Luceafarul", "Somnoroase Pasarele", cele 5 Scrisori, "Calin Nebunul", "Sarmanul Dionis", "Fat-Frumos din Lacrima".

Odata cu anul 1886 incepe sa dea semne concrete de boala, isi pierde cumpatul, isi spune gandurile cu voce tare, i se face rau pe strada, astfel ajunge internat la ospiciul de la Manastirea Neamt, dar mai apoi se duce sa locuiasca la sora sa Harieta, la Iasi.

Boala recidiveaza, iar pe 3 Martie 1889 este internat din nou, urmand ca pe 15 Iunie sa isi gaseasca sfarsitul.

Poetul a fost inmormantat in cimitirul Bellu, iar in timpul funeraliilor, ii este asezata pe piept o cununa de flori de "Nu ma uita" de catre femeia mult iubita, Veronica Micle.

Legături externe:
Wikipedia

În mohorâta dimineaţă Mijesc luminile ca-n fum, Şi parcă dincolo de drum S-a isprăvit cu orice viaţă, Că nu ...