Hai pe Youtube »

Warning: Use of undefined constant f - assumed 'f' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/goki/public_html/poezii/include/pages/error.inc.php on line 1

Poezii de Grigore Vieru

Lucruri ciudate astăzi
Se-ntâmplă în lume şi-n sori.
Tună iarna şi plouă,
Ninge vara pe flori.

Trebuia

Să mi se pună în piept

Altă inimă.

Altfel,

Urma să ...

Reclama
Pagina Poezii Grigore Vieru a fost marcata de un moderator ca incompleta, pe motivul Prea putine poezii de Grigore Vieru si va fi revizuita si imbunatatita in curand.
Sustine-ne cu un LIKE

Despre Grigore Vieru

Poet romana din Republica Moldova, Grigore Vieru s-a nascut la data de 14 Februarie 1935 in satul Pererita, judetul Hotin (aflat la vremea respectiva in regiunea istorica Basarabia).

Se naste in familia de plugari din tata Pavel si mama Eudochia, primele 7 clase le face in satul natal, urmand apoi scoala medie in orasul Lipcani.

In anul 1957 isi face debutul cu o placheta de versuri pentru copii "Alarma", care ii aduce aprecieri din partea criticilor literari. Urmeaza postul de redactor la revista pentru copii "Scanteia Leninista", iar la 8 Iunie 1960 se casatoreste cu o profesoara de limba romana si latina, Raisa Nacu.

Publica ulterior un volum de versuri "Numele tau", care este apreciata de critica literara fiind cea mai originala aparitie poetica. Trei poeme din acest volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu.

Dintre creatiile sale amintim: "Alarma", "Muzicute", "Trei Iezi", iar unele din versurile sale au stat la baza unor cantece precum: "Maria Mirabela", "Mi-e dor de tine mama", "Melancolie", "Doua lacrimi gemene", "Pentru ea" si nu numai.

Poetul este implicat intr-un accident de masina in data de 16 Ianuarie 2009 la Chisinau, iar din cauza politraumastimelor grave suferite, isi da ultima suflare doua zile mai tarziu, pe 18 Ianuarie, in Spitalul de Urgenta din Chisinau.

Este inmormantat pe 20 ianuarie 2009 la Chisinau, în cimitirul central din strada Armeana, la ceremonie participand cateva zeci de mii de oameni, ziua de 20 ianuarie 2009 fiind declarata zi de doliu in Republica Moldova.

Legături externe:
Wikipedia
GrigoreVieru.md

Întreg, al dumneavoastră, aşa mă simt din nou Că de minciuni şi falsuri fiinţa mi-e sătulă, Vă mulţumesc de toate, ...