Poezii de Lucian Blaga

Iubeşti - când ulciorul de-aramă

se umple pe rând, de la sine

aproape, de flori şi de ...

Reclama
Pagina Poezii Lucian Blaga a fost marcata de un moderator ca incompleta, pe motivul Prea putine poezii de Lucian Blaga si va fi revizuita si imbunatatita in curand.
Sustine-ne cu un LIKE

Despre Lucian Blaga

In data de 9 Mai 1895 se naste in comuna Lancram din fostul judet Alba, Lucian Blaga - cel de-al noualea copil al unei familii de preoti.

Dupa cum el insusi a marturisit, copilaria sa a stat "sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului", neputand sa vorbeasca pana la varsta de 4 ani.
Lucian Blaga care a fost de-a lungul vietii sale filozof, poet, dramaturg, traducator, jurnalist, profesor universitar, academician si diplomat roman, a avut o personalitate impunatoare in cultura interbelica.

Ca si poet, a avut debutul in anul 1910 in ziarul Tribuna cu poezia "Pe Tarm", urmand ca in 1919 sa publice placheta de versuri "Poemele Luminii" si culegerea de aforisme "Pietre pentru templul meu".

La doar un an distanta, in 1920 apare prima sa drama, "Zamolxe", premiata de Universitatea din Cluj doi ani mai tarziu.

De-a lungul vietii sale, Lucian Blaga a compus numeroase opere: poezii, dramaturgie, filosofie, proza, traduceri, balade, cantece si nu numai, numarul total de poezii scrise avand numarul de 407.

In data de 6 Mai 1961 se stinge din viata si este inmormantat in satul natal, Lancram - poetul care a fost adorat de o tara intreaga, iar Serban Cioculescu a declarat : "Un poet de talia lui Blaga n-o sa mai fie in Romania pana ce vei inchide dumneata ochii."

Legături externe:
- Wikipedia

- I-auzi, draga mea păpuşă, Zgârâie mâţa la uşă! Dar eu nu-i deschid deloc, Că sunt supărată foc. A furat ...
V-aţi dus demult prin lume Copii frumoşi, cuminţi, Luând cu voi tristeţea Şi dorul de ...
În vale văd căscioara cu streşină de brad; Aud, târziu prin noapte, pâraiele ce cad Cu vuiet de pe dealuri; şi-ntinsele ...