Hai pe Youtube »

Warning: Use of undefined constant f - assumed 'f' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/goki/public_html/poezii/include/pages/error.inc.php on line 1

Poezii de George Coşbuc

În vale văd căscioara cu streşină de brad;

Aud, târziu prin noapte, pâraiele ce cad

Cu vuiet de pe ...

Fericit va fi cine va lua copiii

lor din faşă şi va zdrobi capul

lor de pietrele ...

Te salut pe tine, - articol cauzal şi omogen,

Indirect contras în fraza cu subiectul epicen!

Voi, ...

Reclama
Pagina Poezii George Coşbuc a fost marcata de un moderator ca incompleta, pe motivul Prea putine poezii de George Coşbuc si va fi revizuita si imbunatatita in curand.
Sustine-ne cu un LIKE

Despre George Coşbuc

In data de 20 Septembrie 1866 se naste in judetul Bistrita-Nasaud cel ce urma sa fie mare poet al romanilor, dar si traducator si membru titular al Academiei Romane din anul 1916.

George Cosbuc este al 8-lea din cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Cosbuc si ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu.

Acesta isi petrece copilaria in lumea satului la Hordou, ascultand cu drag basmele povestite de catre mama sa. Incepe sa prinda gustul lecturii si scrie primele versuri in clasa a V-a, anii 1880-1881, iar aproape doi ani mai tarziu publica primele poezii si o poveste populara "Pepelea din Cenusa".

Desi este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbarile scolare sau populare, creatia sa il recomanda drept un autor clasic al literaturii romane.

A tradus totodata foarte mult din lirica straina si a adaptat prin localizare la mediul taranesc "Eneida și Odiseea".

Ajuns la Bucuresti, Titu Maiorescu l-a primit in sedinta Junimii din 23 decembrie 1889, ardeleanul citind, alaturi de I.L. Caragiale. I se ofera un post de desenator-calculator la Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice. Spre sfarsitul lunii ianuarie 1890, George Cosbuc este invitat la o noua sedinta a Junimii.

In data de august 1915, intr-un accident de masina moare Alexandru, fiul poetului. Acesta suporta foarte greu lovitura si se izoleaza, incetand sa mai publice.

La 24 februarie 1918, apare in revista Scena din Bucuresti ultima poezie a lui Cosbuc "Vulturul". Din alte poezii celebre si indragite ale sale amintim: "Nunta in codru", "Concertul primaverii", "Iarna pe ulita" si nu numai.

In data de 9 Mai 1918, poetul trece in nefiinta, iar "Tara pierde un mare poet, in sufletul caruia s-au reflectat toate aspiratiile neamului nostru ..."

Legături externe:
Wikipedia

V-aţi dus demult prin lume Copii frumoşi, cuminţi, Luând cu voi tristeţea Şi dorul de ...
Întreg, al dumneavoastră, aşa mă simt din nou Că de minciuni şi falsuri fiinţa mi-e sătulă, Vă mulţumesc de toate, ...